Over Pleegmaatjes

Iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt, speciaal voor ieder pleegkind dat daar behoefte aan heeft. Dat is het doel van het project Pleegmaatjes, waar de NVP in september 2018 mee gestart is. In samenwerking met pleegzorgorganisaties Vitree en Entrea Lindenhout ontwikkelen we de methodiek in de praktijk, zodat Pleegmaatjes uiteindelijk landelijk ingezet kunnen worden.

Sociaal netwerk
Veel pleegkinderen hebben naast hun pleeggezin maar een beperkt sociaal netwerk. Een Pleegmaatje helpt om het sociale netwerk te vergroten en verder op te bouwen. Het is iemand die meeleeft, meedenkt en meehelpt. Dat kan zijn door een bezoekje na schooltijd of hulp bij huiswerk. Of iemand die met wie een kind kan praten over wat goed gaat in het pleeggezin, of wat juist niet. Een Pleegmaatje is er speciaal voor een pleegkind, maar kan ook de druk voor pleegouders verlichten. Dat is soms nodig om te zorgen dat zij hun huis en hart kunnen blijven openstellen.

Contact

Heb je vragen, suggesties, tips of idee├źn over Pleegmaatjes? Laat het weten!

Neem contact op

Het project loopt van september 2018 tot 2021. We beginnen met twee ontwikkelplaatsen, in samenwerking met pleegzorgorganisaties Vitree en Entrea Lindenhout. Daar gaan we de methodiek in de praktijk verder ontwikkelen en kijken hoe de methodiek uiteindelijk landelijk ingezet kan worden. In het derde jaar zetten we hierin ook de eerste stap door de methodiek in drie nieuwe plaatsen te introduceren. In het project brengen we zoveel mogelik pleegkinderen in verbinding met een Pleegmaatje. Daarna hopen we dat de methodiek overal ingezet kan worden, zodat ieder pleegkind hulp en ondersteuning krijgt van een maatje als hij of zij dat wil.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het Oranjefonds en is onderdeel van het programma Vrijwillige zorg in het gezin. Houd de website in de gaten voor updates over het project. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten!

Dennis van 17 wil graag gaan sporten, net als vroeger thuis. Hij maakte kennis met handbaltrainer Edwin die hem wegwijs maakt in een nieuwe sport.

Nieuws over Pleegmaatjes

Pleegmaatjes-project is in ontwikkeling!

Koppen bij elkaar.jpg Bij de NVP werken we hard aan de ontwikkeling van het Pleegmaatjes-project. Dat doen we omdat we heel graag willen dat jij als peegkind een kring van mensen om je heen hebt die met je meeleven en je helpen waar dat nodig is. lees verder