Pleegmaatje worden

Wist je dat er in ons land ongeveer 18.000 kinderen in een pleeggezin wonen? Veel mensen willen graag iets voor hen betekenen. Dat kan ook als je niet meteen pleegouder wilt of kunt worden. Bijvoorbeeld als Pleegmaatje.

Ik wil Pleegmaatje worden

Welkome hulp
Pleegmaatjes zijn jongeren of volwassenen die een rol spelen in het leven van een pleegkind. Wat die rol precies is, dat verschilt. Misschien ben je een welkome hulp bij al dat lastige huiswerk. Misschien ben je zelf pleegkind (geweest) en kun je ervaringen uitwisselen. Of misschien kun je regelmatig een paar uurtjes met een pleegkind afspreken zodat zijn of haar wereld een klein beetje groter wordt.

Netwerk
Kinderen die in pleeggezinnen wonen, zijn gebaat bij een groot netwerk. Helaas blijkt dat pleegkinderen vaak maar een kleine kring van betrokkenen hebben. En dat moet anders, zo zeggen zij zelf tegen de Kinderombudsman: "Wij hebben behoefte aan een goed netwerk waar we ook na het eindigen van de pleegzorg op verder kunnen bouwen."

Kan iedereen Pleegmaatje worden?
Eigenlijk wel. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben en een pleegmaatjescursus bestaat niet. Het gewone, alledaagse contact tussen jou en een pleegkind is het belangrijkste ingrediënt.

Natuurlijk helpen we je wel om Pleegmaatje te worden en te zijn. Zo houden we bij het maken van de koppeling tussen jou en een pleegkind rekening met je mogelijkheden en wensen. Ook helpen we je om goed voorbereid aan de start te staan, zorgen we voor een zorgvuldig kennismakingsproces tussen jou en het pleegkind en zijn we er voor je als je vragen hebt.

Prettig voor iedereen
Als Pleegmaatje trek je op met kinderen die vaak al van alles hebben meegemaakt. We doen een aantal dingen om te zorgen dat dat goed gaat:

  • We nemen de tijd voor een kennismakingsgesprek met jou. Zodat we een klein beetje weten wie je bent, wat je mogelijkheden zijn en hoe we je kunnen ondersteunen.
  • We nemen de tijd voor een kennismaking tussen jou en een pleegkind. Het pleegkind kan daarna zelf aangeven hoe de kennismaking is bevallen. Dat kun je als Pleegmaatje uiteraard ook.
  • We maken een paar heldere afspraken over jullie contact. Waar en hoe vaak spreken jullie af? Wat gaat er gebeuren? Voor welke periode willen jullie samen optrekken?
  • We zorgen voor veiligheid. Voor alle Pleegmaatjes wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd. 

Samen met (pleeg)ouders
Als Pleegmaatje ben je er voor het pleegkind. Maar ook voor pleegouders kan het heel fijn zijn dat er nog iemand bij het leven van hun pleegkind betrokken is. Daarom zijn zij ook nauw betrokken bij het proces. Waar mogelijk geldt dat ook voor de ouders van een pleegkind.

(Pleeg)ouders kunnen bij de start van het contact tussen jou en een pleegkind, maar ook daarna, altijd hun wensen en suggesties doorgeven. Zodat jouw betrokkenheid goed aansluit op hun behoeftes en wensen en bij hun rol in het leven van het pleegkind.

Shanty woont in een gezinshuis. Ze kan in het weekend helaas niet naar haar ouders. De kinderen van Jannie en Willem zijn de deur uit. Ze is nu om de week een middag bij hen.

Ik wil Pleegmaatje worden

Vul hieronder je gegevens in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!